Encyklopedie automobilů a historie automobilek
Pátek, 18. 10. 2024

Archív

Wenckstern

Wenckstern_1V německém Šlesvicko – Holštýnsku vznikají od roku 2010 v dílně bratří Axela a Maika Wencksternů malosériové mini hot rody, se kterými lze legálně jezdit na silnici.

  Oba bratři se jednou v alkoholovém opojení rozhodli zazávodit si proti sobě na samohybných zahradních sekačkách. Přitom si uvědomili, že by nebylo špatné mít možnost jezdit s malým otevřeným autíčkem, které by bylo něco mezi traktůrkem a motokárou. A tak vznikla idea malých, na zakázku vyráběných imitací hot rodů s lehkou laminátovou karoserií a s povolením k silničnímu provozu.

  Samotné miniautíčko je jakousi symbiózou šlapacího auta které známe z dětských let a motokáry. S jeho výrobou začínala firma v garáži, postupně se rozrostla až do haly o rozloze 400 m2. Wenckstern je v základu jednomístný, o jeho pohon se stará karburátorový jednoválec o objemu 175 cm3 s výkonem 13 k. Převodovka je automatická (variátor), manuálně lze volit mezi jízdou vpřed, neutrálem a couváním. S délkou 2010 mm, šířkou 1120 mm a výškou 810 mm se jedná o opravdovou miniaturu. Maximální rychlost činí 88 km/h, o zpomalení se stará čtveřice bubnových brzd. Individualizace prakticky neznají meze a každý zákazník si vybere dle své peněženky. Ceny začínají od 12800 eur. Jediným omezením v provozu je přitom použití povinné ochranné helmy.

 Foto: Wenckstern

Napište reakci

TOPlist